Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа Ден след Гергьовден в

...
Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа Ден след Гергьовден в
Коментари Харесай

Тръмп води убедително на Байдън

Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

 

Ден след Гергьовден в Съединени американски щати беше оповестено най-новото социологическо изследване за политическата борба за Белия дом през 2024 година То е по поръчка на авторитетните медии Washington Post и ABC News. Данните сочат категорично водачество на Доналд Тръмп както по отношение на сегашния президент Джо Байдън, по този начин и за първичните избори в Републиканската партия.

 

Миналата година след междинния избор за Конгрес и губернатори, редица наблюдаващи на американските политически процеси в свои изявления оттатък океана, а и у нас, се пробваха да стартират тезата, че губернаторът на Флорида Рон Десантис бил огромният „ победител “ и щял да грабне президентската номинация. Още тогава изтъкнахме, че сходен сюжет е нереалистичен.

 

Десантис на този стадий си остава районен водач с тясна поддръжка в народен мащаб, освен това затворена в границите на Републиканската партия. Докато Доналд Тръмп продължава да е най-могъщата фигура на консервативния хоризонт, чиято поддръжка надвишава партийните граници на републиканците. В настоящата предизборна акция Десантис би имал късмет единствено при на отдръпване на Тръмп по някаква причина.

 

Онези, които се пробват да акцентират възрастовия мотив, не регистрират безспорния факт, че за разлика от Джо Байдън, който още на предните избори през 2020 година показваше белези на старческа уязвимост, 76-годишният Доналд Тръмп е като изваден от машина на времето - пуснете си запис с негови речи или изявленията отпреди десет-петнайсет години и ги сравнете с днешните. Няма да намерите разлика нито в темперамента, нито в силата. В това отношение Тръмп стои по-добре даже спрямо „ младежа “ Десантис, който е едвам на 44 години.

 

Според цитираното социологическо изследване Доналд Тръмп води в президентската конкуренция по отношение на Байдън със седем пункта. Кандидатурата на сегашния американски президент е прекомерно непопулярна даже и в средите на Демократическата партия. Едва 36 % от гласоподавателите утвърждават неговата кандидатура, до момента в който 56 % са твърдо против нея.

 

Нещо повече, цели 68 на 100 е делът на респондентите, които считат Байдън за прекомерно възрастен за нов президентски мандат. По-малко от половината, 44%, мислят същото за Тръмп. Само към една трета считат, че Джо Байдън е умствено и физически кадърен да продължи да извършва президентските си функционалности след 2024 година - съгласно 32% той има нужната умствена валидност, а съгласно 33 на 100 - физическа. Напълно противоположна е картината на публичните настроения по този въпрос при Доналд Тръмп - 64% считат, че той е физически кадърен, а 54% - че е задоволително умствено пресен за нов президентски мандат.

 

Съкрушителни за Байдън са и данните за икономическата политика. Едва 36% считат, че той се оправя добре с икономическите проблеми, до момента в който цели 54% намират икономическата политика по времето на Тръмп за по-добра за страната.

 

Проучването на Washington Post/ABC News обрисува и наклонност на разширение на поддръжката за Доналд Тръмп в редица значими електорални групи. В сегмента на черните гласоподаватели той бележи забележителен растеж - от 12% през 2020 година на 27% понастоящем. Сходна е картината и при испаноезичните гласоподаватели - през 2020 година 30% са подкрепяли Тръмп, до момента в който в този момент процентът е 43. При самостоятелните гласоподаватели, т. е. тези, които не се дефинират като партийни последователи на двете огромни партии - сегмент, който има определящо значение за изхода от президентските избори, данните от изследването сочат преднина за Тръмп с 42% по отношение на 34% за Байдън, а 24% към момента не са решили кого да поддържат.

 

За съпоставяне, на вота през 2020 година измежду самостоятелните гласоподаватели Байдън победи Тръмп с 52:43. Все отново в тежест за Тръмп е събитието, че малко над 50 % от респондентите считат, че той би трябвало да бъде разследван за опит нелегално да бъдат изменени изборните резултати от 2020 година, за нахлуването в Конгреса на 6 януари и за противозаконното изнасяне на класифицирани документи. Но даже и тези 26% от самостоятелните гласоподаватели, които желаят това, декларират, че ще гласоподават за него през 2024 година

 

Що се отнася до първичните избори за президентската номинация на Републиканската партия, изследването на Washington Post/ABC News не демонстрира знаци за възможни разбърквания. Тръмп води безапелационно с 51:25 по отношение на Десантис, до момента в който поддръжката за всеки от останалите шестима претенденти, които са се оповестили досега, има едноцифрен числов израз. В същото време в щаба на 45-тия президент се разисква съществено един стратегически ход във връзка с идните предизборни диспути с останалите претенденти в партията, които ще стартират през август в Милуоки, щата Уисконсин.

 

Има възможност Доналд Тръмп да откаже да се явява на такива диспути. Логиката на сходна тактика е в това, че преднината му пред останалите е задоволително безапелационна и мъчно преодолима, само че враждебната медийна среда би ги употребила за нова лавина от преднамерени офанзиви против него. Ако не взе участие в тези диспути, Тръмп още веднъж ще напише история в областта на политическите връзки.

 

В акцията през 2016 година той на практика заобиколи враждебните и нечестни медии („ фабриките за подправени вести “, както ги наричаше) и споделяше с гласоподавателите преди всичко непосредствено през обществените мрежи. След като обладаните от либерал-прогресистката цензура обществени мрежи се пробваха да го заглушат през 2020 година, той заобиколи и тях, като сътвори лична обществена мрежа, Truth Social. Ползва и до момента за съществена естрада точно своята обществена мрежа, медиите са принудени да го цитират оттова, а неговите последователи тиражират позициите му точно от Truth Social във Фейсбук и Twitter. Евентуалният му отвод от присъединяване в предизборните диспути за първичните избори ще бъде третото заобикаляне на откритите канали за кампанийна връзка.

 

Прочее, все по-добрите позиции на Тръмп в електоралните изследвания са резултат и от опитите за политическа принуда, ориентирана против него, реализирана от политизирани и идеологизирани представители на американската правосъдна власт, които са надалеч от понятието за „ самостоятелна правосъдна власт “, което по предписание свързваме с конституционната система на Съединени американски щати. Както написа блестящият правист, ученик на именития висш арбитър Уйлям Ренкуист и дълготраен сенатор от Тексас, Тед Круз, в неговата книга „ Покварено правораздаване: по какъв начин левицата трансформира в оръжие нашата правна система “, която излезе неотдавна: „ Използвайки закона като оръжие, арогантни съдии и газещи закона прокурори сплашват, карат да мълчат и даже затварят американците, които пречат на тяхната радикална стратегия. Техният „ лист с врагове “ включва даже родители, които се осмеляват да приказват в отбрана на децата си на съвещанията на учебния съвет “.

 

Това е тематика, която предизвика все по-мощно неодобрение измежду американската общност. А Тръмп е най-емблематичната жертва на това „ покварено правораздаване “ и всяка сходна офанзива единствено уголемява електоралната му поддръжка. До изборите през ноември 2024 година има малко календарно, само че доста дълго политическо време. Поне към този момент то работи в интерес на огромното завръщане на Доналд Тръмп.

 

Източник „ Труд “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР